Vad är en traktorförsäkring?

Nyteknik stoppar smitningar

Nu ni, nu är det dags att knäppa alla tokiga och dumdristiga bilister på nosen! Det är nämligen så att man just nu håller på att utveckla en ny teknik som ska stoppa alla snåla bilister från att smita från att betala sina bensinnotor.

Att tanka och sedan smita utan att betala för sig är idag ett vanligare beteende hos bilister har än vad man kan tro och bara förra året förlorade man totalt 25 miljoner kronor vid uteblivna betalningar, vilket är en skandalös summa! Den förlorade summan innebär självklart en jätteförlust för företagen och en enskild handlare förlorar nästan en del dagsförtjänst vid en smitning. Men varför tar man inte tag i problemet och finner lösningar på dem kan man snabbt fråga sig, och den frågan är lätt att besvara: de tekniska lösningarna har varit många med allt från bommar, pollare och hinder men trots detta har smitningarna ändå förekommit.

Nu kan dock en ordentlig teknisk lösning på problemet komma att falla på plats. Företaget Tanksäker har nämligen kommit på en lösning som bygger på en mjukvara som är kopplat till övervakningskamerorna vid en station. Denna mjukvara kommer kunna läsa av bilens registreringsnummer och ur fordonsregistret kunna avläsa om bilen är avställd eller anmäld stulen. Om bilen skulle registreras som stulen eller avställd kommer kassapersonalen att meddelas och bilisten måste förskottsbetala sitt bränsle. Denna lösning bygger även på att all data som analyseras inte sparas, vilket var ett problem för en tidigare mjukvara som några år tidigare byggdes och som stoppades av juridiska själ.

Trots vissa tekniska problem jobbar man flitigt framåt med den nya mjukvaran och systemet har bland annat testats på en station i Nyköping under ungefär 3 års tid med goda resultat. Förhoppningsvis kommer vi inom en snar framtid kunna minska antalet smitningar och sätta dessa bilister rätt i klistret!