IoT-2

Det amerikanska konsultföretaget Gartner är ett mycket respekterat namn inom IT-branschen, och enligt deras senaste beräkning kommer det under 2017 att finnas 8,4 miljarder uppkopplade enheter världen över.

Vi vänjer oss mer och mer vid att alltid vara uppkopplade till internet. Bara de senaste åren har vi sett hur allt ifrån hushållsprodukter till bilar blivit en del av Internet of Things. Otroligt fascinerande, och vi kommer med all säkerhet se ytterligare utvecklingar inom området bara under vår egen livstid.

Enligt Gartner är antalet uppkopplade enheter under 2017 en ökning med 31% ifrån föregående år. Om trenden fortsätter hålla i sig så kommer det finnas 50 miljarder enheter år 2020 som är uppkopplade till internet. Sätter man det i perspektiv mot världens totala befolkning som är ca 7,5 miljarder i dagsläget så kan vi nog ganska solklart avfärda ett bevingat uttalande som gjordes av vår dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann år 1996: ”Internet är bara en fluga”.

Säkerheten för Internet of Things

Något som också växer i takt med antalet uppkopplade prylar är säkerhetslösningar för dessa enheter. Säkerhetsmarknaden för uppkopplade enheter har växt omkring 25% i år, och kommer säkerligen fortsätta växa år efter år.

Idag kan du i stort sett ha hela ditt hem uppkopplat, fjärrstyra hemlarmet via din telefon, aktivera belysning hemma, kontrollera och dokumentera din grundläggande hälsostatus via din Apple Watch och mycket mer. Även om detta medför ofantliga möjligheter att underlätta för oss i vardagliga livet, så medför det även större risker på ett sätt som vi ännu inte är helt vana vid.

Har någon missat de smått apokalyptiskt skrivna artiklarna i svensk media när diverse sociala medier haft problem? Det är svårt att inte se underhållningsvärdet i en artikel där Kajsa, 23 år, från Östermalm gråter ut i kvällspressen om den där hemska dagen då Instagram låg nere.
Eller vem har inte skrattat lite åt tanken på att dammsugaren som styrs via din iPhone skulle bli hackad och löpa amok i hemmet och jaga ut din 16-åriga bondkatt Lurken genom köksfönstret?
Bortom dessa smått humoristiska scenarion som faktiskt kan uppstå med våra uppkopplade enheter så finns det även en allvarlig underton.

IoT-4

Vad händer om din telefon blir stulen, kapad eller hackad? För 15 år sedan förlorade du inte mer än din telefonbok, vilket var tillräckligt bedrövande på den tiden. Idag förlorar du bland annat privata foton, anteckningar, mail och kanske även bankuppgifter och annan känslig information. Med utvecklingen och uppkopplingen av fler och fler enheter i vår vardag så kan du redan idag också i ett sådant scenario förlora kontrollen helt över ditt hem och kanske även familjemedlemmars privata information.

Oavsett om man tänker i skrämmande banor där en högteknologisk apokalyps närmar sig, eller om man ryser av välbehag vid varje ny teknikpryl som presenteras så är det värt att ägna säkerheten en extra tanke. Sårbarheten för privatpersoner och även samhället är på god väg in i en helt ny era, och vi måste göra allt för att anpassa oss. Vi ska inte behöva vara rädda för teknologin, men vi bör vara varsamma med hur vi använder den. Och framförallt lära våra barn att respektera teknologin för dess fördelar såväl som dess risker.

Dela gärna med dig av din åsikt om detta. Vad är din största glädje med uppkopplade enheter, eller vad oroar du dig mest för säkerhetsmässigt?

IoT-1