Flipperspelens återkomst

Innan datorer och mobiler var en del av vår värld var spelhallar mycket vanligare än vad dem är idag. Spelhallarna kryllade alltid av människor och det fanns ett brett utbud av dansspel, pacman, skjutspel och sist men inte minst, flipperspel!

Flipperspel är populära arkadspel som går ut på att på en lutande spelyta få så många poäng som möjligt genom att skjuta en boll och rikta den med så kallade flipprar, små paddlar. Banan är full av hinder och mål, och det finns ofta två flipprar, en på höger sida och en på vänster. Mellan dessa finns det hål och hamnar kula i något av dessa, är spelet över!

Varifrån kommer flipper?

Man kan tro att namnet flipperspel kommer från de två små flipprarna, och medan detta delvis är sant så är det inte hela sanningen. De allra första flipperspelen hade inga flipprar alls, utan bestod endast av bollar, pinnar och hål, därav de engelska namnet, Pinball. Medan dagens flipperspel erbjuder spelaren att testa olika tekniker, var dåtidens spel endast tur och slump, eftersom det enda spelaren gjorde var att skjuta iväg kulan. Efter det var det endast att hoppas att kulan träffade några höga poäng. Men som med de flesta grejerna kommer utveckling och flipprarna introducerades. Flipprarna introducerade ett helt nytt sätt att spela och helt plötsligt kunde spelaren själv påverka hur kulans gång skulle gå och strategier utvecklades. Spelets idé kommer ifrån det gamla sällskapsspelet fortuna, så bli inte överraskad om du hör någon referera till flipperspel som elektrisk fortuna, då det var det många från början kallade dem.

Flipper i Sverige

Flipperspelen har varit en del av Sveriges kultur väldigt länge, och om du frågar dina föräldrar har dem säkert något att säga om ämnet. Faktum är att Sverige brukar vara nummer två på listan över de bästa flipperlandslaget, strax efter USA. Bland annat har Sverige varje år SM i flipper, det började med ett fåtal gånger under 90-talet, för att sedan 2003 introduceras som en årlig tävling av de Svenska Flippersällskapet. Förutom våra nationella tävlingar finns det flertalet internationella tävlingar också. År 2006 instiftade IFPA (international flipper pinball association) en världsrankning där resultaten bygger upp ett internationellt rankningssystem. Tävlingen hålls vartannat år i USA och vartannat år i Europa. År 2011 arrangerades tävlingen i Sverige av flipper-entusiaster från Alingsås. Medan spelen är mer ovanliga idag är det inte alls omöjligt att hitta dem, då de flesta städer ännu har någon spelhall, eller så finns dem i din lokala bowlinghall.

Flipper är här för att stanna

Även om flipper idag inte har samma spridning som förr, tror vi att kärleken för spelet kommer bestå. Du kanske inte hittar lika många spelhallar eller maskiner i ditt lokala cafe såsom det en gång var, men vi tror ändå att flippertiden inte är över! Serier som Stranger Things, fångar 80-talets anda och visar det bästa av arkadvärlden, väcker ett intresse för yngre generationer att återigen uppta spelen. Var sak har sin tid, men är också i en ständig loop, vi har sett LP spelare komma och gå, för att nu igen vara populära, så varför skulle inte det samma ske med våra älskade flipperspel?