Försäljningen av elbilar är något som ökar kraftigt just nu. Förra året ökade antalet elbilar i Sverige med 100%, men många är fortfarande osäkra på grund av det högre priset. Det är mest bara bilförare som är intresserade av ny teknik i övrigt som kör en elbil och de flesta elbilar ägs faktiskt av företag eller andra organisationer. Totalt i hela landet finns det, enligt en artikel i gp.se, 6400 elbilar.

För den som är miljömedveten och ute efter att köpa en ny bil är ändå en elbil ett alternativ som verkligen är värt att se över. Det som oroar många (förutom) priset är att bilarna inte går så långt mellan varje laddning. De vanligaste elbilarna går ungefär 150km på en laddning och det går alltså alldeles utmärkt att köra runt i stan med en elbil och även något längre sträckor.

Tesla Model 3

En biltillverkare vars bilar går betydligt längre än så på en laddning är Tesla. Teslas modeller går 360km respektive 460km på enbart en laddning. Här blir prisfrågan dock genast betydligt mer relevant. En Tesla Roadster kostar omkring 800 000kr och detta är exklusive moms. Roadstern är tillverkarens första modell och är en sportig cabriolet.

Men i Teslas affärsmodell ingår att börja med en ritkigt dyr modell. Idén var att sälja en bil för de riktigt rika och sen använda vinsten från försäljningen till att tillverka en något billigare modell för “normal-rika” människor. Efter det skulle företaget sedan ha gått med tillräckligt hög vinst för att kunna utveckla en bil i betydligt lägre prisklass som de flesta bilköpare skulle ha råd att överväga och nu är den modellen faktiskt snart här!

Den kallas Model 3 och den 31:a mars är det premiär av den nya så kallade budgetmodellen. Bilen som kommer att visas i slutet på månaden är en prototyp och de färdiga bilarna förväntas vara redo för leverans mot slutet av 2017. Bilen kommer ha ett pris på strax under 300 000 kr. Vi väntar med spänning på att få se hur den nya modellen kommer se ut och kommer säkerligen uppdatera här med en ny nyhet när bilderna släppts!

För dig som är sugen på att läsa mer om Tesla så finns en riktigt bra beskrivning av företaget, dess grundare och dess historia på www.waitbutwhy.com. Det är en ganska lång text på engelska, men den är lättläst och skriven på ett riktigt intressant sätt!