Teknik i fotboll

Tekniken går ständigt framåt och förändrar vårt samhälle, mestadels till det bättre. Den tekniska utvecklingen har sitt eget momentum som hela tiden går framåt med stormsteg, som är omöjlig att stoppa. Det är ingen idé att motsäga sig den tekniska utvecklingen, det kommer aldrig att fungera. Det är bättre att omfamna, och använda den till sin fördel.

Teknikens intåg på fotbollsplanen

Även den så traditionsenliga fotbollen har påverkats stort av teknikens utveckling. Från att en domare dömer en fotbollsmatch efter bästa förmåga, med ett och annat felbeslut. Har VAR-granskning (Video Assistant Referee) blivit ett verktyg som används för att djupanalysera svårbedömda matchsituationer. Det har till stor del reducerat felaktiga domarbeslut. Speciellt svårbedömda offside-situationer som uppstår under bråkdelen av en sekund, där inget mänskligt öga har förmåga att konsekvent ta rätt beslut. Som Tv-tittare har vi förmånen, att precis som VAR-domare, kunna se reprisbilder i många olika vinklar. Livestreamfotboll.nu har en uppsjö av alternativ för att streama fotboll från en rad olika källor.

Det finns gott om historiska situationer där domarens felbeslut har påverkat, och till och med avgjort matcher.

VAR är omdiskuterat inom fotboll

Det finns både för- och nackdelar med användningen av VAR i fotbollsmatcher.

Fördelar med VAR-granskning inom fotboll

Antal felaktiga domslut har minskat markant med ökad rättvisa till följd. Tidigare ältades felaktiga domslut som visade sig vara matchavgörande i all evighet. Det användes av förlorarsidan som argument för att ogiltigförklara ett matchresultat, och blåsa upp sig själva som moraliska vinnare.

Det blir ett spänningsmoment under pågående match när domaren joggar mot sidlinjen för att konsultera med VAR-domarna. Publiken håller andan av förväntan. Var verkligen hela bollen innanför mållinjen? – Eller döms målet bort till mångas förtvivlan och andras lättnad?

Nackdelar med VAR-granskning inom fotboll

En del människor omfamnar all teknologisk förändring hjärtligt, medan andra är mer konservativa och föredrar att behålla gamla traditioner. – Förändring är ondska! Det ska vara som det alltid har varit!

En VAR-granskning medför ett avbrott i spelet. Matchen kan tillfälligt förlora sin rytm och intensitet, som ena laget drar mer nytta av. Ibland tar det flera minuter innan domarna har tagit ett beslut. Både publiken i arenan och framför Tv:n ser VAR-bilderna som domarna utvärderar och kan dra sina egna slutsatser. Ibland förefaller domslut som märkliga och skapar kontroverser, trots all analytisk precision.

Innan VAR mättes decimetrar, och idag mäts millimetrar. Med andra ord är det precis samma omtvistade domslut analyseras, men i mindre skala.

Många fotbollsfans tycker att domarens ofullkomlighet är en del av fotbollens charm. Där domartabbarna jämnar ut sig med tiden utan att något lag eller spelare drar någon större fördel. Skadan blir dock ofrånkomlig när en domartabbe avgör en finalmatch i ett större mästerskap. Plötsligt definieras en match och en hel turnering av domarens olyckliga misstag, snarare än lagens skicklighet på planen.