Stressigt, fullproppat och ont om tid. På sjukhusen i Sverige har sjuksköterskorna alltid mycket att göra, ibland har de så mycket att göra att de inte har tid över att ta sig en lugn stund för att äta något. Flera sjuksköterskor slutar dagen utan att ha ätit mat under sitt långa pass.

Nya sjukhus öppnas upp och nu i november öppnar Karolinska Solna upp dina dörrar för allmänheten och på detta sjukhus kommer de att presentera sina nya kollegor som heter Karolinus, Tyrbot och Blixten. Annorlunda namn, eller hur? Det är för att de är robotar. Robotar som ska göra jobbet lite enklare för sjukhuspersonalen. Robotar i vardagen har ökat, numera har vi robotar som städar våra hus och hjälper oss med andra problem.

I framtiden kommer vi nog se de lite överallt och det kommer även bli allt mer vanligt att se de ute på gatorna. Robotar är bra på många sätt, de klarar ibland av att utföra saker och ting som inte en vanlig människa kan göra. De finns inom jordbruk, sjukvård och fabriker, dessutom hjälper de gärna till i ditt hushåll.

Att robotar kommer finnas på detta sjukhus och i snar framtid i flera sjukhus är något positivt eftersom att sjukhuspersonalen kommer kunna fokusera på annat medan robotarna hämtar läkemedel och textiler. Det är 29 stycken självkörande vagnar som kommer att hjälpa till med detta på sjukhuset. Robotarna är programmerade och vet exakt hur de ska ta sig fram och tillbaka till de olika punkterna den är inställd på. Navigeringen får hjälp av lasersignaler och skannrar som läser av området samt omgivningen.