Det enda företaget som fortfarande tillverkat VHS-spelare upphör sin produktion den här månaden. Det är ett japanskt märke som kämpat på med VHS, men som nu bestämt sig för att sluta tillverkningen. När VHS-spelaren hade sina glansdagar såldes 15 miljoner spelare varje år, förra årets levererades 750 000 maskiner. Att efterfrågan drastiskt sänkts beror inte endast på en minskad efterfrågan, utan också för att komponenterna man behöver för att laga maskinerna har blivit dyrare.

Videokassetter till VHS lanserades 1977 av företaget JVC och då konkurrerade dessa med Betamax från sony som var en nyare version. JVC vann striden om formatkampen eftersom SONY vägrade licansiera sin teknik till andra tillverkare, som då i sin tur hänvisade människor till ett VHS köp. Betamax levde kvar under lång tid och VHS-spelarna tillverkades fram till 2002 och kassetterna levererades ännu länge än så.

Även om VHS-spelaren är ett kärt barndomsminne kan man uppskatta enkelheten med att slippa spola tillbaka VHS-filmer innan man kan se en ny film.

Skärmklipp